TFP

Het handelt om een psychodynamische (van analytische oorsprong), langdurige methode die het mogelijk maakt mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen, onder meer borderline of narcissisme, te helpen. Het eigen aan TFP is het in de diepte werken en dus het daadwerkelijk wijzigen van de persoonlijkheidstructuur van de persoon.

Dit verschilt van methoden zoals gedragstherapie of systemischetherapie, waarbij men zich veeleer interesseerd voor ofwel eerder de gedragings of emotionele gevolgen, van deze persoonlijkheidsstruktuur ofwel eerder aan de omgeving van de persoon, maar zonder een verandering teweeg te brengen in de diepe structuur van de persoonlijkheid.

De therapeut is actief tijdens de sessies en het eigen aan deze therapie is het analyseren en interpreteren wat er in de sessie gebeurt tussen pati├źnt en therapeut, op het verbale niveau, het non-verbale, in de overdracht en de tegenoverdracht. Dit proces maakt het mogelijk om deze structuurwijziging progressief in de diepte uit te werken.

Een neutraal, welwillend en niet-oordelend therapeutisch luisteren is belangrijk. Het staat u uiteraard toe te denken wat u wilt, zelfs negatief, bijvoorbeeld over mij, zolang we er kunnen over praten en proberen te begrijpen wat er gaande is. Het is een methode die de auto-reflexieve capaciteiten van de persoon verhoogt.

Ik heb mij hiervoor sinds ongeveer 2 jaar geïnteresseerd en woon conferenties, trainingen, workshops bij, en sta onder maandelijks toezicht van een TFP-formateur in Nederland.