Biofeedback

Methode waarbij men bepaalde fysieke parameters opneemt (ademhaling, spieractiviteit, temperatuur, zweten van de handen, de activiteit van het hart, de EEG enz.). Deze parameters worden doorgegeven aan een computer, zodat U in real time op het scherm kunt zien wat er in Uw lichaam gebeurt.

Dit bewustzijn kan je helpen te begrijpen hoe je lichaam funktioneert en kan dus helpen om een zekere controle over uw meest problematische fysiologische parameters te herwinnen.

Cardiale coherentie. Het gaat hierbij om een type van zeer specifieke ademhalingen die een bepaald evenwicht tussen het sympathische en het parasympathische systeem bewerkstelligt. Het waargenomen resultaat is ontspanning in wakkere toestand.

Dit type van ademhalingen aanleren kan enige tijd vergen, omdat het appelleert aan het procedureel geheugen, het geheugen van de know-how dat ons toelaat te leren zwemmen of fietsen. Het is een ijzersterk geheugen dat blijvend is in de tijd. Eens deze ademhalingen verworven zijn, worden ze niet vergeten. Zeer nuttig voor stressvolle situaties in de toekomst !

Cardiale coherentie kan met de biofeedback worden geleerd.

Een zeer mooie uitleg door David Servan-Schreiber, in het frans : Video met David Servan-Schreiber.